Blogia
Antón Castro

III TROBADA D'AUTORS EBRENCS AL MARARRANYA*

III TROBADA D'AUTORS EBRENCS AL MARARRANYA*

Arriba la 3a TROBADA D’AUTORS EBRENCS AL MATARRANYA consolidada i amb més activitats

 

El diumenge 10 d’agost tindrà lloc a la població de Fondespatla (El Matarranya) la Trobada d’Autors Ebrencs al Matarranya . La 3a edició d’aquesta jornada tindrà com a centre d’interès “el paisatge ebrenc en la creació artística” i com en les edicions anteriors aplegarà un important nombre d’escriptors de la conca de l’Ebre, del tram sud dels pobles catalanoparlants, a més del públic interessat.

La jornada, que està coorganitzada per l’Associació Cultural del Matarranya, l’Ajuntament de Fondespatla, l’associació ACHA de Fondespatla i la Llibreria Serret de Vall-de-roures, té com a objectiu principal fer del Matarranya un punt de trobada d’escriptors i de foment de la literatura ebrenca. A la vegada, la jornada és també una magnífica plataforma per a la difusió dels valors culturals i paisatgístics de la comarca i un motiu més per atraure el turisme cultural en aquests dies de vacances.

La principal novetat d’aquest any és el recull de relats breus amb el tema de la trobada fruit d’una crida realitzada per internet. L’èxit de participació per part dels autors ha estat tan important que Aeditors i la llibreria Serret se n’han fet càrrec de la seua publicació en format llibre amb el títol “El riu que parla”, el qual es presentarà ja el mateix dia de la Trobada.

L’elecció de Fondespatla per a acollir esta trobada no és un fet casual ja que aquesta població fa temps que treballa pel foment cultural com a part del seu desenvolupament; com ho demostren el projecte municipal de “la aldea cultural” o l’organització de campaments musicals i de camps de treball d’arqueologia a l’estiu.

L’alta participació que s’espera durant la trobada i el nombre de presentacions de publicacions i d’activitats que hi tindran lloc, mostren el dinamisme cultural i literari de les Terres de l’Ebre i el Matarranya. L’activitat del proper diumenge ve a complementar les altres dos trobades literàries al llarg de l’any: la fira del llibre Ebrenc, que s’organitza a Móra la Nova al mes de juny; i la Fira Literària de l’EMD Jesús que té lloc al febrer.

Els actes començaran com ja és habitual amb la signatura i presentació de llibres a la Llibreria Serret (Vall-de-roures) a les 12 del migdia i continuarà amb un dinar literari a Fondespatla al qual es poden inscriure tots els interessats. Durant el transcurs del dinar es presentarà el recull de relats “El riu que parla” i el premi Guillem Nicolau que atorga el Govern d’Aragó que aquest any ha recaigut en José Miguel Gracia, a més d’altres sorpreses. Després, als antics llavadors tindrà lloc la intervenció artística “Bugada de llebres i colors” i s’oferirà un refrigeri tradicional. A les 6 de la tarda començaran les comunicacions moderades per Pepa Nogués sobre el paisatge en l’obra de tres escriptors ebrencs destacats: Desideri Lombarte (a càrrec d’Artur Quintana), Jesús Moncada (a càrrec de Neus i Teresa Pallarès) i d’Artur Bladé (a càrrec de Pere Poy). Sobre cadascun d’aquests autors tractats en les comunicacions es montarà una exposició que es presentarà després d’un descans per escoltar el grup d’Havaneres de Morella. En finalitzar, s’oferirà un piscolabis per a tothom i tot seguit, per als qui es vulguin quedar també per la nit, hi haurà un taller d’observació d’estels, un passeig pel paisatge del cel ofert per José Agustín Amela, professor de geologia de l’IES de Morella.

La idea de la trobada va sorgir ara fa dos anys per iniciativa d’una empresa privada de la zona dedicada a l’àmbit cultural, la llibreria Serret de Vall-de-roures, de qui cal destacar el seu dinamisme i empemta pel foment de la cultura del territori. L’èxit de les trobades anteriors demanava consolidar i ampliar la idea, per la qual cosa, en aquesta edició s’han implicat més entitats i s’h format una comissió formada per les entitats organitzadores. Per al finançament de l’acte han col·laborat a més dels organitzadors: l’Institut Ramon Muntaner, la Comarca del Matarraña/Matarranya, la Caja Rural de Teruel i la Diputación de Teruel.

 

Llega la “3ra TROBADA D’AUTORS EBRENCS AL MATARRANYA” consolidada y con más actividades

 

El domingo 10 de agosto tendrá lugar en la población de Fuentespalda (El Matarraña) la “Trobada d’Autors Ebrencs al Matarranya”. La 3ra edición de esta jornada tendrá com centro de interés “el paisaje ebrense en la creación artística” y como en las ediciones anteriores acojerá un importante número de escritores de la cuenca del Ebro, del tramo sur de los pueblos catalanohablantes, además del público interesado.

La jornada, que está coorganizada por la Associació Cultural del Matarranya, el Ayuntamiento de Fuentespalda, la asociación ACHA de Fuentespalda y la Librería Serret de Valderrobres, tiene como objetivo principal hacer del Matarranya un punto de encuentro de escritores y de fomento de la literatura ebrense. A su vez, la jornada es también una magnífica plataforma para la difusión de los valores culturales y paisajísticos de la comarca y un motivo más para atraer el turisme cultural en estos días de vacaciones.

La principal novedad de este año es la recogida de relatos breves con el tema del encuentro fruto de una petición difundida por internet. El éxito de participación por parte de los autores ha sido tan importante que Aeditors y la librería Serret se han hecho cargo de su publicación en formato libro con el título “El riu que parla”, el cual se presentará ya el mismo día del encuentro.

La elección de Fuentespalda para acoger esta jornada no és un hecho casual ya que esta población hace tiempo que trabaja por el fomento cultural como parte de su desarrollo; así lo demuestran el proyecto municipal de “la aldea cultural” o la organización de campamentos musicales y de campos de trabajo de arqueología en verano.

La alta participación que se espera durante la jornada y el número de presentaciones de publicaciones y de actividades que habrá, muestran el dinamismo cultural y literario de las tierras del Ebro y el Matarraña. La actividad del próximo domingo viene a complementar las otras dos jornadas literarias al largo del año: la “Fira del llibre Ebrenc”, que se organiza en Móra la Nova en el mes de junio; y la “Fira Literària de l’EMD Jesús” que tiene lugar en febrero.

Los actos comenzarán como ya es habitual con la firma y presentación de libros em la Librería Serret (Valderrobres) a les 12 del mediodía y continuará con una comida literaria en Fuentespalda a la que pueden inscribirse todos los interesados. Durante el transcurso de la comida se presentarà la selección de relatos “El riu que parla” y el premio Guillem Nicolau que otorga el Gobierno de Aragón que este año ha sido concedido a José Miguel Gracia, además de otras sorpresas. Después, en los antiguos lavaderos tendrá lugar la intervención artística “Colada de letras y colores” y se ofrecerá un refrigerio tradicional. A las 6 de la tarde empezarán las comunicaciones moderadas por Pepa Nogués sobre el paisaje en la obra de tres escritores ebrenses destacados: Desideri Lombarte (a cargo de Artur Quintana), Jesús Moncada (a cargo de Neus y Teresa Pallarès) y de Artur Bladé (a cargo de Pere Poy). Sobre cadauno de estos autores tratados se montará una exposición que se presentará después de un descanso para escuchar el grupo de Havaneras de Morella. Al finalizar, se ofrecerá un piscolabis para todos y seguidamente, para los que quieran quedarse también por la noche, habrá un taller de observación de estrellas, un paseo por el paisaje del cielo ofrecido por José Agustín Amela, profesor de geología de l’IES de Morella.

La idea del encuentro surgió hace dos años por iniciativa de una empresa privada de la zona dedicada al ámbito cultural, la librería Serret de Valderrobres, de quien cabe destacar su dinamismo por el fomento de la cultura del territorio. El éxito de las ediciones anteriores hacía merecer que se consolidase y ampliase la idea, por lo que en esta edición se han implicado más entidades y se ha formada una comisión formada por las entidades organizadoras. Para la financiación del acto han colaborado además de los organizadores: el Institut Ramon Muntaner, la Comarca del Matarraña/Matarranya, la Caja Rural de Teruel y la Diputación de Teruel.

*Esta información está suministrada por el activo librero Octavio Serret. La foto, tan simpática y bella, pertenece al libro de José Ramón Marcuello Siempre Mequinenza: el niño que anuda sus manos sobre la barca Ebro es Jesús Moncada, el inolvidable autor de Cami de sirga.

 

1 comentario